Sposób przygotowania:
Kluski z makiem i bakaliami
KLUSKI: na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, w którym umieścić jajko, szczyptę soli i dolewając wodę wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Placki rozłożyć na lnianych ściereczkach i zostawić do podeschnięcia. Placki pokroić na szersze wstążki i zostawić na oprószonej mąką stolnicy do przeschnięcia. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, pilnując, aby się nie rozgotował. MASA MAKOWA: rodzynki zalać wrzątkiem, a po chwili odcedzić na sitku i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić morele, migdały i orzechy. Mak zalać ciepłą wodą, zamieszać i odstawić na chwilę, następnie zlać wodę z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Czynność tą powtarzać do czasu, aż woda będzie czysta. Następnie mak przecedzić na gęstym sitku. Przełożyć do garnka, wlać wrzące mleko i dodać przekrojoną na pół laskę wanilii. Garnek z makiem trzymać na minimalnym ogniu około 30 minut, aż mak będzie miękki, a mleko wyparuje. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć laskę wanilii. Następnie dwukrotnie mak zmielić w maszynce z gęstym sitkiem, specjalnym do mielenia maku. Miód przełożyć do rondelka i lekko podgrzewać do momentu, aż będzie płynny. Miód połączyć z makiem i bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki, ale nie za dużo. Ja nie dodawałam śmietanki. *masę makową przygotowałam dokładnie w ten sam sposób co do kutii: https://gotujmy.pl/kutia,przepisy,128402.html