mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Makowe jagodzianki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jagodzianki z makiem , polecam pyszne bułeczki makiem otulone:-)

Makowe jagodzianki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowe jagodzianki

 

  • 500 gram mąki wrocławskiej

 

 

  • 5 żółtek

 

 

  • ½ szklanki cukier kryształ

 

  • 1 cukier waniliowego

 

  • 5 łyżek maku mielonego Back Mit

 

 

  • 5 dkg smalcu

 

  • Nadzienie :

 

 

  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej

 

  • Lukier:

 

  • ½ szklanki cukru pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makowe jagodzianki
Do miski małej wlewam 1/3 szklanki mleka letniego , dodaję dwie łyżki mąki, drożdże, łyżeczkę cukru. Rozrabiamy zaczyn odstawiam do wyrośnięcia. Do miski dużej przesiewam pozostała mąkę, dodaje zaczyn z drożdży. Żółtka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję do mąki, oraz pozostałe letnie mleko, szczyptę soli. Całość wyrabiam mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodaję roztopiony zimny smalec, i mak mielony. Dalej wyrabiam mikserem.Posypują mąka na wierzchu, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrabiam małe kulki ciasta. Do jagód dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier puder i mieszam. Ciasto nadziewam jagodami i formuje kulki. Wykładam na posmarowaną blachę, i odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję rozbełtanym białkiem. Piekę 20 minut około temp 180 stopni. Do miseczki wsypałam cukier puder, dodałam sok z cytryny, trochę białka, ucierałam. Jagodzianki polukrowałam.Posypałam borówkami :-)
Makowe jagodzianki
Ciasto drożdżowe zarobione wyrośnięte z makiem
Makowe jagodzianki
Jagodiznaki kulki nadziane jagodami wyrastają
Makowe jagodzianki
Polukrowane jagodzianki posypane borówkami

Tagi:

mak