Sposób przygotowania:
Makowe jagodzianki
Do miski małej wlewam 1/3 szklanki mleka letniego , dodaję dwie łyżki mąki, drożdże, łyżeczkę cukru. Rozrabiamy zaczyn odstawiam do wyrośnięcia. Do miski dużej przesiewam pozostała mąkę, dodaje zaczyn z drożdży. Żółtka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję do mąki, oraz pozostałe letnie mleko, szczyptę soli. Całość wyrabiam mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodaję roztopiony zimny smalec, i mak mielony. Dalej wyrabiam mikserem.Posypują mąka na wierzchu, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrabiam małe kulki ciasta. Do jagód dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier puder i mieszam. Ciasto nadziewam jagodami i formuje kulki. Wykładam na posmarowaną blachę, i odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję rozbełtanym białkiem. Piekę 20 minut około temp 180 stopni. Do miseczki wsypałam cukier puder, dodałam sok z cytryny, trochę białka, ucierałam. Jagodzianki polukrowałam.Posypałam borówkami :-)
Cukiereczek13
zbysiowa
mysza75
Bierz bo jeszcze są, ale zaraz wyjdą :-)
zbysiowa
Udało się , mniam, dzięki)