iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Makowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makowe naleśniki z dżemikiem truskawkowym

Makowe naleśniki

Składniki:

Makowe naleśniki

 

  • 3 łyżki mak,
  • 1 litr mleko,
  • 1/2 kg mąka,
  • Sól,
  • 4 łyżki cukier,
  • 2 szt jajko,
  • 3 łyżki olej,
  • dżem

 

 

Sposób przygotowania:

Makowe naleśniki
Robimy ciasto na naleśniki. Do mleka dajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka i miksujemy dodajemy cukier do smaku ok 4 łyżki i miksujemy . Wsypujemy mąkę i miksujemy . Pod koniec dodajemy olej i mak . Jeszcze raz miksujemy . Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy wody gazowanej jeżeli rzadkie dodajemy mąki Odstawiamy na ok 30 min . Następnie smażymy na patelni do naleśników. Podajemy z dżemem.

Tagi:

jajko jajka mak