Sposób przygotowania:
Makowe pyzy na parze
Składniki ciasta drożdżowego( temperatura pokojowa) mieszam razem i odtawiam w ciepłe miejsce.
Ciasto ryzowe: Oba rodzaje mąki przesiewam i łączę ze sobą dodając stopniowo cukier. Można użyć cukru trzcinowego lub cukru pudru - ten drugi lepiej się rozpuści. Następnie dodaję mleko i mieszam do czasu, aż uzyskam masę o jednolitej konsystencji, bez grudek. Na koniec dodaję biały mak.
Łączę ciasto drożdżowe i ryżowe i miksuję aż ciasto będzie gładkie.
Odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc.
Po tym czasie dzielę ciasto na części, dłonie zwilżam wodą i formuję bułeczki.
Po uformowaniu wszystkich odstawiam raz jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki układam w parowarze i paruję przez około 20-25 minut.
Następnie delikatnie wyjmuję uważając, by się nie uszkodziły. Polecam posmarować sitko olejem.
Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Ciasto ryzowe: Oba rodzaje mąki przesiewam i łączę ze sobą dodając stopniowo cukier. Można użyć cukru trzcinowego lub cukru pudru - ten drugi lepiej się rozpuści. Następnie dodaję mleko i mieszam do czasu, aż uzyskam masę o jednolitej konsystencji, bez grudek. Na koniec dodaję biały mak.
Łączę ciasto drożdżowe i ryżowe i miksuję aż ciasto będzie gładkie.
Odstawiam w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc.
Po tym czasie dzielę ciasto na części, dłonie zwilżam wodą i formuję bułeczki.
Po uformowaniu wszystkich odstawiam raz jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułeczki układam w parowarze i paruję przez około 20-25 minut.
Następnie delikatnie wyjmuję uważając, by się nie uszkodziły. Polecam posmarować sitko olejem.
Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
zbysiowa