Sposób przygotowania:
Pyzy drożdżowe w sosie myśliwskim
Drożdże rozcieramy z cukrem dodajemy łyżkę mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na około 15-20 minut. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy jajko, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie błyszczące i odchodzić od ręki. rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm i wąską szklaneczką, literatką wycinamy małe kluseczki. Gotujemy na parze przez 5 minut. Sos:Kroimy- cebule w kosteczkę, grzyby w paseczki, wędlinę w pół talarki, a jabłko jak kto woli- można zetrzeć na tarce lub pokroić drobno w kosteczkę. Na 2-3 łyżkach oleju przesmażamy cebulkę z wędliną, dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody. Gdy podsmażymy już grzyby wlewamy około 3/4 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz - całość dusimy przez 10 minut. Dodajemy jabłko, czosnek suszony, musztardę i śmietankę- zagotowujemy i ew jeszcze doprawiamy.
Ela Dz
2milutka
reanja
Bardzo dziękuję :)
reanja
U mnie też niestety wolą na słodko, ale kto gotuje ten rządzi:)
ami91
reanja
Dzięki:)