gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1000]

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto makowe bez dodatku mąki, Idealne na świąteczny stół. Polecam wypróbowanie przepisu.

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

Składniki:

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki

 

  • 8 jajek,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki maku,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 16 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5-6 kropliaromatu migdałowego,
  • 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszona żurawina, , migdały, wiórka kokosowe, orzechy laskowe.

Sposób przygotowania:

Makowiec (ciasto makowe) bez mąki
Mak zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 minut pod przykryciem, studzimy i odcedzamy. Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (drobne oczka).

Masło z cukiem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, cukier waniliowy i aromat, dalej miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy posiekane bakalie i mieszamy.

Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego.