Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mini makowce z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Małe maślane babeczki z ciasta kruchego nadziane masą makową z bakaliami. Taka alternatywa dla klasycznego makowca.

Mini makowce z bakaliami

Składniki:

Mini makowce z bakaliami

Ciasto kruche

  • 250 g maki
  • 150 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 2 surowe żółtka
  • 100 g cukru pudru

Masa makowa

  • 200 g maku
  • 200 ml mleka
  • 1 żółtko
  • bakalie
  • 100 g cukru muscovado

Sposób przygotowania:

Mini makowce z bakaliami
Mąkę posiekaj z masłem i dodaj cukier puder oraz starte ugotowane żółtka, na koniec dodaj dwa surowe żółtka i zagnieć całość. Mak ugotuj w mleku a po ostygnięciu zmiel trzykrotnie, do tak powstałej masy makowej dodaj cukier muscovado, bakalie i żółtko całość wymieszaj.

Foremki do babeczek wysmaruj masłem i wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem, do środka włóż porcje masy makowej a z wierzchu przykryj gwiazdą wyciętą z ciasta, babeczki piecz 30min w 170stop.