Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najszybszy w przygotowaniu, najłatwiejszy i najbardziej wilgotny makowiec - zawsze się udaje, nie wymaga przygotowania osobnego ciasta na spód i można dodać do niego zarówno soczyste jabłka jak i gruszki.

Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)

 

  • 400-450 g mielonego maku
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 kg gruszek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g rodzynek
  • duża szczypta soli
  • szczypta kwasku cytrynowego do białek

Sposób przygotowania:

Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)
Suchy mak zmielić w młynku do kawy albo kupić mielony. 

Rozdzielić białka i żółtka. Do żółtek dosypać cukier, szczyptę soli i miksować do uzyskania jasnej puszystej masy. Dolać olej i krótko zmiksować do połączenia. Do masy jajecznej wsypać suchy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia i sodę, po czym zmiksować do połączenia. W międzyczasie obrać i utrzeć gruszki na największych oczkach tarki, dodać do masy masowej, dosypać rodzynki i zmiksować do rozluźnienia konsystencji. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka dodając pod koniec sporą szczyptę kwasku cytrynowego, co utrwali pianę. Wymieszać z masą za pomocą łopatki.

Ciasto przelać do sporej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170℃ i piec 50-60 minut. 

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą.
Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)
Żółtka i cukier utrzeć na puszystą i jasną masę.
Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)
Do masy dodać suchy mak, grysik i utarte gruszki.
Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)
Na koniec wmieszać do ciasta pianę z białek.
Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)
Ciasto wylać do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.