Sposób przygotowania:
Makowiec z bakaliami i gruszkami (bez spodu)
Suchy mak zmielić w młynku do kawy albo kupić mielony.
Rozdzielić białka i żółtka. Do żółtek dosypać cukier, szczyptę soli i miksować do uzyskania jasnej puszystej masy. Dolać olej i krótko zmiksować do połączenia. Do masy jajecznej wsypać suchy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia i sodę, po czym zmiksować do połączenia. W międzyczasie obrać i utrzeć gruszki na największych oczkach tarki, dodać do masy masowej, dosypać rodzynki i zmiksować do rozluźnienia konsystencji. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka dodając pod koniec sporą szczyptę kwasku cytrynowego, co utrwali pianę. Wymieszać z masą za pomocą łopatki.
Ciasto przelać do sporej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170℃ i piec 50-60 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą.
Rozdzielić białka i żółtka. Do żółtek dosypać cukier, szczyptę soli i miksować do uzyskania jasnej puszystej masy. Dolać olej i krótko zmiksować do połączenia. Do masy jajecznej wsypać suchy mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia i sodę, po czym zmiksować do połączenia. W międzyczasie obrać i utrzeć gruszki na największych oczkach tarki, dodać do masy masowej, dosypać rodzynki i zmiksować do rozluźnienia konsystencji. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka dodając pod koniec sporą szczyptę kwasku cytrynowego, co utrwali pianę. Wymieszać z masą za pomocą łopatki.
Ciasto przelać do sporej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170℃ i piec 50-60 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą.