Sposób przygotowania:
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieścieCiasto:
Z podanych składników należy zagnieść ciasto kruche. Następnie uformować kulę i dać do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na koło większe niż tortownica, tak żeby boki były.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Spód tortownicy oczywiście wyłożony papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Masło lub margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbić po jednym jajku i cały czas miksować, dodać budynie w proszku i w kruszyć ser, całość miksować kilka minut dodając cynamon.
Na koniec do masy serowej wsypać rodzynki i dokładnie połączyć.
Do pieczenia:
Tak wykonaną masę serową wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto.
Pieczenie:
Następnie sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony wystudzić dokładnie. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.
Krojenie:
Zimny sernik wyjąć z tortownicy i pokroić.
Podanie:
Gotowy sernik podawać, najlepiej z kawą. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 21 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
ciasteczka
Babeczka35
Super :) Ja też uwielbiam serniki :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)