Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świąteczny stół polecam pyszny sernik. Sernik z sera niezmielonego. Wrzucamy go do masy i miksujemy. Może trudno uwierzyć, ale da się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Polecam.

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Składniki:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Ciasto:

Masa serowa:

  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Ciasto:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Z podanych składników wykonujemy ciasto na spód sernika.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto kruche. Następnie uformować kulę i dać do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na koło większe niż tortownica, tak żeby boki były.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Spód tortownicy oczywiście wyłożony papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Z podanych składników wykonujemy masę serową cynamonową.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbić po jednym jajku i cały czas miksować, dodać budynie w proszku i w kruszyć ser, całość miksować kilka minut dodając cynamon.

Na koniec do masy serowej wsypać rodzynki i dokładnie połączyć.

Do pieczenia:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto kruche.

Tak wykonaną masę serową wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto.

Pieczenie:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Następnie sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony wystudzić dokładnie. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

Krojenie:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Zimny sernik kroimy w trójkąty.

Zimny sernik wyjąć z tortownicy i pokroić.

Podanie:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Gotowy sernik podawać, najlepiej z kawą. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 21 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.