jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernik z masą marcepanową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Już dawno obiecałam sobie, że muszę zrobić piernik z masą marcepanową. W końcu ciasto doczekało się realizacji. Już po zjedzeniu mogę napisać tylko jedno- POLECAM!!!.

Piernik z masą marcepanową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z masą marcepanową

CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany,
  • 250 gram prawdziwego, płynnego miodu,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Przyprawa do piernika,
  • 1 łyżka kakao,

DODATKOWO

  • 200 gram masy marcepanowe,
  • Powidło śliwkowe do przełożenia,
  • 100 gram czekolady mlecznej,
  • 50 gram czekolady gorzkiej,
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Piernik z masą marcepanową

ETAP 1

Piernik z masą marcepanową
łączymy składniki sypkie

CIASTO:
Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika łączymy ze sobą.

ETAP 2

Piernik z masą marcepanową
dodajemy miód do masy jajecznej

W misce ucieramy margarynę z cukrem. Do utartej dodajemy stopniowo jajka, a na koniec miód.

ETAP 3

Piernik z masą marcepanową
ciasto przekładamy do blaszki

Gotową masę łączymy z śmietaną. Do tak przygotowanej wsypujemy sypkie składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 175°C. Upieczony wyjmujemy i dokładnie studzimy.

ETAP 4

Piernik z masą marcepanową
marcepan wykładamy na 1/3 ciasta

Przestudzony dzielimy na trzy części.
Na pierwszą część ciasta wykładamy rozwałkowany marcepan.

ETAP 5

Piernik z masą marcepanową
piernik dekorujemy czekoladą

Przykrywamy go drugą częścią. Drugą część smarujemy powidłem (ilość według uznania). Powidło przykrywamy trzecią częścią piernikowego ciasta.
Następnie czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Rozpuszczoną polewamy piernik. Gdy polewa zastygnie można się częstować.