Sposób przygotowania:
Piernik z masą marcepanowąETAP 1
CIASTO:
Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika łączymy ze sobą.
ETAP 2
W misce ucieramy margarynę z cukrem. Do utartej dodajemy stopniowo jajka, a na koniec miód.
ETAP 3
Gotową masę łączymy z śmietaną. Do tak przygotowanej wsypujemy sypkie składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 175°C. Upieczony wyjmujemy i dokładnie studzimy.
ETAP 4
Przestudzony dzielimy na trzy części.
Na pierwszą część ciasta wykładamy rozwałkowany marcepan.
ETAP 5
Przykrywamy go drugą częścią. Drugą część smarujemy powidłem (ilość według uznania). Powidło przykrywamy trzecią częścią piernikowego ciasta.
Następnie czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Rozpuszczoną polewamy piernik. Gdy polewa zastygnie można się częstować.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2