Sposób przygotowania:
Piernik z masą marcepanowąETAP 1
![Piernik z masą marcepanową Piernik z masą marcepanową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/piernik-z-masa-marcepanowa-548669.jpg)
CIASTO:
Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika łączymy ze sobą.
ETAP 2
![Piernik z masą marcepanową Piernik z masą marcepanową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/piernik-z-masa-marcepanowa-548670.jpg)
W misce ucieramy margarynę z cukrem. Do utartej dodajemy stopniowo jajka, a na koniec miód.
ETAP 3
![Piernik z masą marcepanową Piernik z masą marcepanową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/piernik-z-masa-marcepanowa-548671.jpg)
Gotową masę łączymy z śmietaną. Do tak przygotowanej wsypujemy sypkie składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy około 60 minut w 175°C. Upieczony wyjmujemy i dokładnie studzimy.
ETAP 4
![Piernik z masą marcepanową Piernik z masą marcepanową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/piernik-z-masa-marcepanowa-548672.jpg)
Przestudzony dzielimy na trzy części.
Na pierwszą część ciasta wykładamy rozwałkowany marcepan.
ETAP 5
![Piernik z masą marcepanową Piernik z masą marcepanową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/piernik-z-masa-marcepanowa-548673.jpg)
Przykrywamy go drugą częścią. Drugą część smarujemy powidłem (ilość według uznania). Powidło przykrywamy trzecią częścią piernikowego ciasta.
Następnie czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Rozpuszczoną polewamy piernik. Gdy polewa zastygnie można się częstować.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2