Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Makowiec z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Od dziś mój ulubiony makowiec :) Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie, ma mnóstwo maku, sporo bakalii i jest pyszne!

Makowiec z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z kaszą manną

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z kaszą manną
Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić masę makową, dodać żółtka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do masy. Dodać siekane orzechy, rodzynki (najlepiej drobne) oraz żurawinę. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pianę z białej ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (średnica 18cm), piec około 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Polewa: czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dolać śmietankę i postawić na małym ogniu. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.  
Makowiec z kaszą manną
Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić masę makową, dodać żółtka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
Makowiec z kaszą manną
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do masy.
Makowiec z kaszą manną
Dodać siekane orzechy, rodzynki (najlepiej drobne) oraz żurawinę. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Makowiec z kaszą manną
Pianę z białej ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (średnica 18cm), piec około 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić.