Sposób przygotowania:
Makowiec drożdżowy z żurawinąEtap 1:
Mleko podgrzać. Masło roztopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.
Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać roztrzepane jajko, resztę cukru, masło i aktywne drożdże.
Etap 2:
Zagnieść i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
Etap 3:
Ciasto cienko rozwałkować w formie prostokąta, posmarować masą makową i posypać żurawiną.
Etap 4:
Zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Ostudzić, wierzch polać roztopioną białą czekoladą.
Czekoladka 2