Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Makowiec drożdżowy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowy makowiec to polska tradycja świąt. Miękki oraz puszysty, na długo zachowuje swoją świeżość.

Makowiec drożdżowy z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec drożdżowy z żurawiną

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Makowiec drożdżowy z żurawiną

Etap 1:

Makowiec drożdżowy z żurawiną
Do mąki dodać aktywne drożdże, jajko i masło.

Mleko podgrzać. Masło roztopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.

Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać roztrzepane jajko, resztę cukru, masło i aktywne drożdże.

Etap 2:

Makowiec drożdżowy z żurawiną
Zagnieść i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Zagnieść i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.

Etap 3:

Makowiec drożdżowy z żurawiną
Cisto rozwałkować, posmarować masą makową.

Ciasto cienko rozwałkować w formie prostokąta, posmarować masą makową i posypać żurawiną.

Etap 4:

Makowiec drożdżowy z żurawiną
Zwinąć w rulon, piec przez ok. 45 minut w 180°C.

Zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Ostudzić, wierzch polać roztopioną białą czekoladą.