Sposób przygotowania:
Makowiec świąteczny.
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie Kasię rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną( jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni dodajemy rozpuszczoną Kasię. Dalej wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia. Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi około 6- 8 makowców.