Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Makowiec świąteczny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowców, Najlepiej smakują te domowe.

Makowiec świąteczny.

Składniki:

Makowiec świąteczny.

 

  • 1/2 kostka margaryny
  • 1 kg mąki
  • 3 żółtka+ 3 białka jaj
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża puszka masy makowej

Sposób przygotowania:

Makowiec świąteczny.
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie Kasię rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną( jajko i żółtka ubite z cukrem i cukrem waniliowym). Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni dodajemy rozpuszczoną Kasię. Dalej wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pianę mieszamy z masą makową bardzo delikatne. Wówczas masa będzie bardziej morka i delikatna. Od wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i rozwałkowujemy je na duże prostokąty, na które nakładamy masę makową i zwijamy makowce. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia. Makowce pieczemy przez około 35- 45 minut w temp. 160 stopni. Makowce po przestudzeniu możemy lukrować lub zamrozić. Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi około 6- 8 makowców.