ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Makowiec drożdżowy Onego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto krucho drożdżowe przełożone masą makową. smaczne ciacho na każdą okazję. masę makową możemy zrobić sami lub użyć gotowej

Makowiec drożdżowy Onego

Składniki:

Makowiec drożdżowy Onego

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec drożdżowy Onego
Drożdże kruszymy, dodajemy śmietanę i cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wbijamy jajka, mieszamy. Mąkę i sól mieszamy, siekamy z masłem, dodajemy śmietanę z drożdżami, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z masą makową. Formę wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną wykładamy do blaszki. Masę makową dzielimy na pół, kładziemy na ciasto połowę masy, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie znowu mak i ostatnia część ciasta. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Studzimy i smarujemy lukrem i posypujemy płatkami migdałów