
Najpopularniejsze przepisy na makowiec
Makowiec to ciasto, o którym najczęściej przypominamy sobie przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Do najbardziej popularnych należą:- makowiec japoński
- makowiec zawijany
- makowiec na kruchym spodzie
Makowiec zawijany z bakaliami czyli popularną struclę makową przygotowuje się z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego.


Co wybrać: mak czy gotową masę makową?
Nie rekomendujemy chodzenia na skróty, zatem proponujemy przygotowanie maku tradycyjną metodą. Będzie on wymagał czasu: mak trzeba ugotować na mleku i zmielić, nawet trzykrotnie.Jeśli narzekasz na deficyt czasu i musisz posiłkować się gotową masą makową pamiętaj, że oprócz dodatków w postaci skórki pomarańczowej, rodzynek czy miodu zawiera także konserwanty.
Rozwiązaniem dla tych, którzy nie posiadają w domu maszynki do mielenia jest mak mielony, dostępny w sklepach zwłaszcza przez świętami Bożego Narodzenia. Pamiętaj jednak, by w miarę szybko go zużyć - mak, także ten w opakowaniu, może zjełczeć, więc zwróć uwagę na termin przydatności.
Zobacz wybrane przepisy na ciasta z makiem. Tu znajdziesz ich jeszcze więcej: przepisy na makowce.