Sposób przygotowania:
Makowiec japońskiPrzygotowanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy ze zmielonym makiem oraz olejkiem migdałowym, dodajemy rodzynki i siekane orzechy.
Jabłka obieramy ,przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy z masą makową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatne z masą makową.
Pieczenie ciasta:

Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 55 min. do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Etap końcowy:
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.
Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy ciasto polewą i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż polewa zastygnie.
ciasteczka
Czekoladka 2