Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Makowiec japoński

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świąteczny stół przygotowałam w tym roku makowiec japoński. Muszę przyznać że był to bardzo dobry pomysł. Wyszedł bardzo pysznie a zniknął jako pierwszy.

Makowiec japoński

Składniki:

Makowiec japoński

na ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński

Przygotowanie ciasta:

Makowiec japoński
Do przygotowanej masy makowej dodajemy ubitą pianę z białek

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku.

Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy ze zmielonym makiem oraz olejkiem migdałowym, dodajemy rodzynki i siekane orzechy.

Jabłka obieramy ,przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy z masą makową.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatne z masą makową.

Pieczenie ciasta:

Makowiec japoński
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni

Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 55 min. do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Etap końcowy:

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.

Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy ciasto polewą i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż polewa zastygnie.