Sposób przygotowania:
Piernik drożdżowyETAP 1
CIASTO: Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozcieramy do uzyskania płynnej konsystencji. Gotowe odkładamy na bok. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy.
ETAP 2
Do ubitych jajek wlewamy drożdże, miód oraz olej. Dodajemy do nich także mąkę, sodę, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego, piernikowego ciasta.
ETAP 3
Gotowe ciasto wylewamy na trzy przygotowane blaszki. Kolejno pieczemy każde z nich po około 20 minut w 180°C. Zrumienione piernikowe blaty wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4
MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Na koniec masę doprawiamy alkoholem.
ETAP 5
PRZEŁOŻENIE:
Mając przygotowane ciasto oraz masę przystępujemy do składania ciasta.
Pierwszy piernik smarujemy połową powidła. Na to wykładamy połowę masy. Kolejno wykładamy drugi upieczony piernik, pozostałe powidło, pozostałą masę i ostatni (trzeci) piernik. Całość wykańczamy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Ciasto schładzamy. Gotowe.
robaczek
lukrowanepierniczki