jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernik drożdżowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto piernikowe na drożdżach jest puszyste, a jednocześnie wilgotne. Połączone z orzeźwiającym powidłem oraz masą smakuje pysznie. Polecam na świąteczny stół. Oczywiście im dłużej poleży tym lepiej smakuje.

Piernik drożdżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik drożdżowy

CIASTO:

  • 8 jajek,
  • 400 gram mąki,
  • 1 duża przyprawa do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 7 dag świeżych drożdży,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka płynnego, prawdziwego miodu,
  • 1 szklanka oleju,

MASA BUDYNIOWA

  • ¾ litra mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 żółtka,
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Cukier do smaku (ok 2 łyżki),
  • 300 gram masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Alkohol do smaku,

DODATKOWO

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego,

 

DeKORACJA

  • Polewa czekoladowa,
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik drożdżowy

ETAP 1

Piernik drożdżowy
jajka ubijamy z cukrem

CIASTO: Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozcieramy do uzyskania płynnej konsystencji. Gotowe odkładamy na bok. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy.

ETAP 2

Piernik drożdżowy
łączymy składniki ciasta

Do ubitych jajek wlewamy drożdże, miód oraz olej. Dodajemy do nich także mąkę, sodę, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego, piernikowego ciasta.

ETAP 3

Piernik drożdżowy
ciasto dzielimy na trzy blaszki

Gotowe ciasto wylewamy na trzy przygotowane blaszki. Kolejno pieczemy każde z nich po około 20 minut w 180°C. Zrumienione piernikowe blaty wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Piernik drożdżowy
przygotowujemy masę budyniową

MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Na koniec masę doprawiamy alkoholem.

ETAP 5

Piernik drożdżowy
przekładamy ciasto

PRZEŁOŻENIE:
Mając przygotowane ciasto oraz masę przystępujemy do składania ciasta.
Pierwszy piernik smarujemy połową powidła. Na to wykładamy połowę masy. Kolejno wykładamy drugi upieczony piernik, pozostałe powidło, pozostałą masę i ostatni (trzeci) piernik. Całość wykańczamy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Ciasto schładzamy. Gotowe.