gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makowiec z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki i łatwy w przygotowaniu makowiec z bezą - gorąco polecam. Moja rodzina i znajomi bardzo go lubią.

Makowiec z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z bezą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gram margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 850 gram masy makowej
  • BEZA:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Makowiec z bezą
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i żółtka. Ze składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na 15 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Wkładamy do piekarnika (nagrzanego) i pieczemy w temp. 180 stopni 20 minut. Z białek ubijamy sztywną pianę, wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Pianę wykładamy na masę makową, rozsmarowujemy i dalej pieczemy w tej samej temperaturze ok. 25 minut. Ciasto studzimy.
Makowiec z bezą
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i żółtka.
Makowiec z bezą
Ze składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na 15 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.
Makowiec z bezą
Na cieście rozsmarowujemy masę makową...
Makowiec z bezą
Z białek ubijamy sztywną pianę, wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Pianę wykładamy na masę makową, rozsmarowujemy.