Kakusia07

Kakusia07

Kucharz
[Przepisów: 15]

Makowiec z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto makowiec z bakaliami.

Makowiec z bakaliami

Składniki:

Makowiec z bakaliami

 

  • mąki pszennej, 1/4 szkl. mleka (60ml), 50 g margaryny, 2 żółtka, 15 g drożdży, 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Makowiec z bakaliami
Ciasto: drożdże należy rozpuścić z zimny mlekiem i cukrem, pozostawić do wyrośnięcia. Po kilku minutach należy dodać pozostałe składniki oprócz margaryny, którą dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta, rozprowadzamy na nim masę makową. Placek rolujemy i zawijamy w pergamin. Ciasto należy piec przez 4-50 min w temp. 180-190 stopni. Ciasto można polać lukrem, wiórkami, czekoladą itp.