Sposób przygotowania:
Makówki
Na wolnym ogniu, w większym garnku podsmażamy zmielony mak i wodę. Po kilku minutach zalewamy to wszystko mlekiem (ok. 1 litr) Dodajemy też posiekane bakalie: rodzynki, orzechy i migdały. Możemy wsypać również trochę wiórków kokosowych. Systematycznie uzupełniamy ilość mleka tak aby masa pozostała konsystencji gęstej zupy, nie może być zbita. Kiedy mak jest już dostatecznie miękki dodajemy do niego masło oraz doprawiamy do smaku cukrem i miodem. Optymalnie jest dodać około 3 łyżek cukru i 3 łyżek miodu. Gotujemy aż do chwili kiedy mak będzie całkowicie miękki a masa ani luźna ani zbita :) Czerstwe bułeczki kroimy na małe kawałki i zalewamy dno miseczki masą makową, układamy bułeczki, zalewamy masą itd kończac na masie. Dekorujemy wiórkami kokosa i migdałami. Podajemy schłodzone.