Agata88

Agata88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Makownik na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 247
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ja użyłam gotowej kolorowej polewy do wykończenia, ale można posypać też cukrem pudrem lub lukrem. Polecam!

Makownik na kruchym cieście

Składniki:

Makownik na kruchym cieście

CIASTO

  • 30 dag mąki
  • 25 dag zimnego masła
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 7 dag cukru pudru

MASA

DEKORACJA

  • gotowa polewa/lukier/cukier puder
  • mak
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Makownik na kruchym cieście
Do mąki dodajemy pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Siekamy składniki na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i łączymy składniki w jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki.

Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami, posiekaną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Białka delikatnie łączymy z masą makową.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy spód blaszki o wymiarach 21x25 cm. Wykładamy masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika 180 st. i piec ok. 35 minut na złoty kolor.

Ostudzone ciasto polej polewą/lukrem/cukrem pudrem.