Sposób przygotowania:
Makownik na kruchym cieście
Do mąki dodajemy pokrojone masło, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Siekamy składniki na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i łączymy składniki w jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki.
Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami, posiekaną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Białka delikatnie łączymy z masą makową.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy spód blaszki o wymiarach 21x25 cm. Wykładamy masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika 180 st. i piec ok. 35 minut na złoty kolor.
Ostudzone ciasto polej polewą/lukrem/cukrem pudrem.
Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami, posiekaną żurawiną oraz bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Białka delikatnie łączymy z masą makową.
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy spód blaszki o wymiarach 21x25 cm. Wykładamy masę makową. Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika 180 st. i piec ok. 35 minut na złoty kolor.
Ostudzone ciasto polej polewą/lukrem/cukrem pudrem.
biedroneczki
mocsłodkości
lukrowanepierniczki