Sposób przygotowania:
Makowiec kolorowy
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z margaryną i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto kruche. Gotowe ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki. MASA MAKOWA: Mak sparzamy (najlepiej w mleku). Gotowy studzimy i mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białek.Do miski przekładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mak. Na koniec dodajemy miód, olejek migdałowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą makową. Dodajemy bakalie. Całość wykładamy na ciasto kruche. Makowiec pieczemy 1 godzinę w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy. WYKOŃCZENIE: Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość rozpuszczamy. Na koniec dodajemy alkohol. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony makownik. Na wierzch wykładamy dość gęsto owoce kandyzowane. Wtłaczamy je w masę. Ciasto odstawiamy do chłodu by masa czekoladowa stężała.
Nina W.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2