Sposób przygotowania:
Makowo-kokosowy mazurek
Ciasto: białka ubijamy z cukrem i mieszając dodajemy porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę ziemniaczana z proszkiem i oczyszczony suchy mak. Wszytko mieszamy, pieczemy przez ok 30-40 min w tem. 180oC.
Masa: Do jednej szklanki mleka dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i mieszamy wszystko. Drugą szklankę mleka zagotowujemy do wlewamy poprzednie mleko z wymieszaną mąką i wiórkami. Ogrzewamy, aż masa zgęstnieje cały czas mieszając, następnie ostudzić (masa powinna wyglądać jak budyń). Masło ucieramy z żółtkiem i porcjami dodajemy budyń, ucierając do chwili aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części, a w środek wkładamy masę, wierzch ozdabiamy np. lukrem.
Masa: Do jednej szklanki mleka dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i mieszamy wszystko. Drugą szklankę mleka zagotowujemy do wlewamy poprzednie mleko z wymieszaną mąką i wiórkami. Ogrzewamy, aż masa zgęstnieje cały czas mieszając, następnie ostudzić (masa powinna wyglądać jak budyń). Masło ucieramy z żółtkiem i porcjami dodajemy budyń, ucierając do chwili aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części, a w środek wkładamy masę, wierzch ozdabiamy np. lukrem.