SUPERPRZEPIS

Makrela pieczona z cukinią

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Makrela pieczona z cukinią Więcej zdjęć (4)

Jedzmy rybki bo są bardzo zdrowe :-)

Składniki:

Makrela pieczona z cukinią

 

  • NA DWIE PORCJE:
  • 1 sztuka makrela świeża (średnia)
  • 8-12 podłużnych pasków cukini
  • 1 plaster cytryny (grubość ok.1cm)
  • 2 małe łyżeczki sos ze słoiczka koperkowy
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
  • olej
  • folia aluminiowa
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Makrela pieczona z cukinią
Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką. Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry (patrz zdjęcie).To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut... Podajemy z czym lubimy :) SMACZNEGO . . . .
Makrela pieczona z cukinią
Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Płukamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Makrela pieczona z cukinią
Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką.
Makrela pieczona z cukinią
Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry (patrz zdjęcie).To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut...

Tagi:

sosy cukinia