Sposób przygotowania:
Makrela pieczona z cukinią
Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką. Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry (patrz zdjęcie).To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut... Podajemy z czym lubimy :) SMACZNEGO . . . .
gusia1000