kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Pieczona makrela

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną, pieczoną rybkę. Szybka w przygotowaniu i idealna na obiad lub kolację z pieczywem. Polecam.

Pieczona makrela Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona makrela

 

Sposób przygotowania:

Pieczona makrela
Ryby myjemy i przekładamy na cedzak, osuszamy i wyjmujemy ości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem cytrynowym, solą himalajską i przekładamy na blaszkę. Następnie posypujemy krojonymi suszonymi pomidorami. Odstawiamy na około 1 godzinę. 

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawiamy blaszkę z rybami.

Pieczemy przez 30 minut.
Pieczona makrela
Umyte filety makreli odsączamy z wody na cedzaku.
Pieczona makrela
Posypane solą i pieprzem ryby układamy w blaszce.
Pieczona makrela
Następnie posypujemy suszonymi pomidorami i odstawiamy.