kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone filety z makreli z suszonymi pomidorami są pyszną propozycją na obiad lub kolację. Polecam.

Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami
Filety z makreli myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę.

Filety osuszamy na papierowym ręcznikiem i przekładamy na deskę. Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokrojoną cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami.

Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy blaszkę i zdejmujemy folię aluminiową, wkładamy blaszkę do piekarnika i dopiekamy rybę jeszcze przez 5 minut.

Upieczone filety przekładamy na talerz i dekorujemy pokrojonym koperkiem i plastrami cytryny.
Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami
Przyprawione filety rybne przekładamy na blaszkę.
Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami
Obrany z łusek czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę, suszone pomidory w kostkę.
Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami
Filety rybne posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulą.
Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami
Następnie przekładamy na ryby pokrojone pomidory.