Sposób przygotowania:
Pieczone filety makreli z suszonymi pomidorami
Filety z makreli myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę.
Filety osuszamy na papierowym ręcznikiem i przekładamy na deskę. Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokrojoną cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami.
Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy blaszkę i zdejmujemy folię aluminiową, wkładamy blaszkę do piekarnika i dopiekamy rybę jeszcze przez 5 minut.
Upieczone filety przekładamy na talerz i dekorujemy pokrojonym koperkiem i plastrami cytryny.
Filety osuszamy na papierowym ręcznikiem i przekładamy na deskę. Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokrojoną cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami.
Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy blaszkę i zdejmujemy folię aluminiową, wkładamy blaszkę do piekarnika i dopiekamy rybę jeszcze przez 5 minut.
Upieczone filety przekładamy na talerz i dekorujemy pokrojonym koperkiem i plastrami cytryny.