kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Makrela pod migdałową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pieczoną makrelę. Delikatne filety z makreli podane z chrupiącą kruszonką z migdałów smakują wyśmienicie i zdecydowanie poprawiają humor. Polecam.

Makrela pod migdałową kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makrela pod migdałową kruszonką

Na pieczone filety :

  • 3 duże filety z makreli
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa cytrynowa do ryb
  • sok z cytryny
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Na migdałową kruszonkę :

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • szczypta soli

Na dekoracje :

Sposób przygotowania:

Makrela pod migdałową kruszonką
Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy na deskę i posypujemy przyprawami oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z blaszki.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy płatki migdałowe oraz wlewamy wino i dodajemy sól. Cały czas mieszamy i rumienimy płatki na złoty kolor.

Upieczone filety przekładamy na talerz i układamy na nich płatki migdałowe. Talerz dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.
Makrela pod migdałową kruszonką
Umyte i osuszone filety posypujemy przyprawami.
Makrela pod migdałową kruszonką
Następnie wkładamy do blaszki i pieczemy.
Makrela pod migdałową kruszonką
Z masła, wina i płatków migdałowych robimy kruszonkę.