Sposób przygotowania:
Makrela pod migdałową kruszonką
Filety z makreli myjemy i odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy na deskę i posypujemy przyprawami oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z blaszki.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy płatki migdałowe oraz wlewamy wino i dodajemy sól. Cały czas mieszamy i rumienimy płatki na złoty kolor.
Upieczone filety przekładamy na talerz i układamy na nich płatki migdałowe. Talerz dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z blaszki.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę : na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy płatki migdałowe oraz wlewamy wino i dodajemy sól. Cały czas mieszamy i rumienimy płatki na złoty kolor.
Upieczone filety przekładamy na talerz i układamy na nich płatki migdałowe. Talerz dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem.