Sposób przygotowania:
Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora
Płaty makreli myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, listki oregano myjemy i osuszamy.
Makrelę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy pieprzem cytrynowym, czosnkiem, solą, suszonymi płatkami pomidora i układamy listki oregano. Odstawiamy na 1 godzinę.
Folią aluminiową przykrywamy blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Zdejmujemy folię i dopiekamy przez 5 minut.
Makrelę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy pieprzem cytrynowym, czosnkiem, solą, suszonymi płatkami pomidora i układamy listki oregano. Odstawiamy na 1 godzinę.
Folią aluminiową przykrywamy blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Zdejmujemy folię i dopiekamy przez 5 minut.