kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczoną rybkę. Makrela pieczona pod folią aluminiową jest soczysta i pyszna. Polecam na obiad.

Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora

 

Sposób przygotowania:

Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora
Płaty makreli myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, listki oregano myjemy i osuszamy.

Makrelę układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy pieprzem cytrynowym, czosnkiem, solą, suszonymi płatkami pomidora i układamy listki oregano. Odstawiamy na 1 godzinę.

Folią aluminiową przykrywamy blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdejmujemy folię i dopiekamy przez 5 minut.
Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora
Umyte płaty makreli odsączamy na cedzaku.
Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora
Rybę kładziemy do blaszki i posypujemy pieprzem.
Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora
Następnie posypujemy pokrojonym w drobno czosnkiem.
Pieczona makrela z suszonymi płatkami pomidora
Na samym końcu posypujemy suszonymi płatkami pomidora.