marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Makuś z kremem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe jest delikatne w smaku i proste w przyrządzaniu,więc piecze się je częściej,bo uwielbiany jest przez domowników,gości i dzieci.

Makuś z kremem cytrynowym

Składniki:

Makuś z kremem cytrynowym

 

  • 5 jaj dużych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki maku.
  • Krem:
  • 3-4 jajka,
  • 1/4 cukru białego,
  • 1/4 cukru brązowego,
  • sok z 2 świeżych cytryn,
  • oraz opakowanie polewy czekoladowej lub mlecznej,
  • 400 ml.wody,
  • tłuszcz do tortownicy,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia blaszki.

Sposób przygotowania:

Makuś z kremem cytrynowym
Składniki na ciasto biszkoptowe, czyli jajka, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki proszku do pieczenia i mak wymieszać i wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piec ok.25 min. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku ciasto, niech ostygnie. Dopiero potem wyjąć i otworzyć boki tortownicy, a wystudzony biszkopt makowy przekroić na dwie części długim i płaskim nożem, a blaty biszkoptowe nasączyć esencją herbacianą po wystudzeniu jej lub rumową. Składniki na krem tj. jajka i cukry utrzeć na parze wodnej do białości. Skropić masę sokiem cytrynowym i wymieszać.Odstawić miskę z masą na bok i wystudzić. Wystudzoną masę rozsmarować łyżką lub łopatką kuchenną na blacie biszkoptowym i nakryć drugim. Polewę w opakowaniu podgrzać w garnuszku z wodą, aż woda zacznie bulgotać. Wtedy wyjąć opakowanie i naciąć w nim otwór i cienkim strumieniem polewać wierzch ciasta, a potem rozprowadzić polewę łopatką po wierzchu i bokach biszkoptu. Jak polewa zastygnie, kroić i podawać torcik na talerzykach deserowych i widelczyki do ciast.

Tagi:

jajko jajka mak