Sposób przygotowania:
Makuś z kremem cytrynowym
Składniki na ciasto biszkoptowe, czyli jajka, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki proszku do pieczenia i mak wymieszać i wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piec ok.25 min. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku ciasto, niech ostygnie. Dopiero potem wyjąć i otworzyć boki tortownicy, a wystudzony biszkopt makowy przekroić na dwie części długim i płaskim nożem, a blaty biszkoptowe nasączyć esencją herbacianą po wystudzeniu jej lub rumową. Składniki na krem tj. jajka i cukry utrzeć na parze wodnej do białości. Skropić masę sokiem cytrynowym i wymieszać.Odstawić miskę z masą na bok i wystudzić. Wystudzoną masę rozsmarować łyżką lub łopatką kuchenną na blacie biszkoptowym i nakryć drugim. Polewę w opakowaniu podgrzać w garnuszku z wodą, aż woda zacznie bulgotać. Wtedy wyjąć opakowanie i naciąć w nim otwór i cienkim strumieniem polewać wierzch ciasta, a potem rozprowadzić polewę łopatką po wierzchu i bokach biszkoptu. Jak polewa zastygnie, kroić i podawać torcik na talerzykach deserowych i widelczyki do ciast.