Sposób przygotowania:
Tort makowy z Hajdusag
Masło z 5 dkg cukru pudru i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Zmielić suchy mak i zmielić orzechy. Białka z odrobinką soli i resztą cukru ubić na sztywną pianę.
Wymieszać masę maślaną z makiem i orzechami. Dodać odrobinkę proszku i ubitą pianę- delikatnie połączyć składniki. Wlać do natłuszczonej tortownicy, ca 23 cm. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy, poczekać aż ostygnie i przekroić.. Przełożyć dżemem morelowym i oblać stopioną czekoladą. Słodkie, smaczne idealne do czarnej kawy. Polecam!
Wymieszać masę maślaną z makiem i orzechami. Dodać odrobinkę proszku i ubitą pianę- delikatnie połączyć składniki. Wlać do natłuszczonej tortownicy, ca 23 cm. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy, poczekać aż ostygnie i przekroić.. Przełożyć dżemem morelowym i oblać stopioną czekoladą. Słodkie, smaczne idealne do czarnej kawy. Polecam!
zozolek