Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Tort makowy z Hajdusag

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wypiek kuchni węgierskiej - ciasto makowe z czekoladą i dżemem morelowym bez mąki lub innych produktów mącznych.

Tort makowy z Hajdusag Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort makowy z Hajdusag

 

  • 5 szt- jaja,
  • 15 dkg- mak,
  • 15 dkg- orzechy włoskie,
  • 15 dkg- cukier puder,
  • 15 dkg- masło,
  • mała szczypta proszku do pieczenia,
  • dżem morelowy do przełożenia,
  • 80g-czekolada gorzka na polewę.

Sposób przygotowania:

Tort makowy z Hajdusag
Masło z 5 dkg cukru pudru i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Zmielić suchy mak i zmielić orzechy. Białka z odrobinką soli i resztą cukru ubić na sztywną pianę.



Wymieszać masę maślaną z makiem i orzechami. Dodać odrobinkę proszku i ubitą pianę- delikatnie połączyć składniki. Wlać do natłuszczonej tortownicy, ca 23 cm. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 st.C.



Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy, poczekać aż ostygnie i przekroić.. Przełożyć dżemem morelowym i oblać stopioną czekoladą. Słodkie, smaczne idealne do czarnej kawy. Polecam!
Tort makowy z Hajdusag
Masło z 50g cukru i żółtkami utreć na puszytą masę.
Tort makowy z Hajdusag
Zmielić suchy mak i orzechy włoskie, wymieszać z masą maślaną.
Tort makowy z Hajdusag
Upieczone ciasto odłożyć do ostudzenia a potem przekroić.
Tort makowy z Hajdusag
Przekrojone ciasto posmarować dżemem morelowym.

Tagi:

czekolada mak