Sposób przygotowania:
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem
Dna w 2 tortownicach o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia ( 1 łyżkę mąki odłożyć) i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 1/3 ciasta wymieszać z masą makową, łyżką mąki i aromatem, wylać do 1 tortownicy. Resztę jasnego ciasta wymieszać z przesianym kakao i olejem, przełożyć do drugiej tortownicy. Obie formy z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Zimny ciemny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 krążki. Krem Mleko zagotować z laską wanilii i masłem. Do drugiego garnka wsypać mąkę krupczatkę, budyń, cukier, dodać żółtka, zamieszać. Do mąki z żółtkami powoli wlewać wrzące mleko ciągle ucierać przez kilka minut, na bardzo małym ogniu. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, odłożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Zimny torcik oblać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.




monikaT83