MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Makusek na białkach - babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobry pomysł na ciacho gdy zostają nam białka :)

Makusek na białkach - babka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makusek na białkach - babka

 

  • 5 białek (1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Makusek na białkach - babka
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie wsypujemy cukier cały czas miksując. Dosypujemy najpierw mąkę, następnie mak - delikatnie mieszając łyżką - by piana nie opadła! Na koniec wlewamy margarynę i znów mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy - u mnie forma na babkę. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180stopni. Ciasto trzymamy w piekarniku do ostygnięcia.
Makusek na białkach - babka
Babkę pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni

Tagi:

mak