SUPERPRZEPIS

Małdrzyki krakowskie

  • 1
  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Małdrzyki krakowskie Więcej zdjęć (5)

Bardzo znane w Małopolsce placuszki o smaku sernika :)

Składniki:

Małdrzyki krakowskie

 

  • 500 g twarogu
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

  • Dodatkowo:
  • klarowane maslo lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • maliny

Sposób przygotowania:

Małdrzyki krakowskie
Do miski wkładam twaróg półtłusty, jedno całe jajko, jedno żółtko, stopione masło i cukier waniliowy. Następnie miksuję całość na gładką i pulchną masę (ja miksowałam za pomocą blendera). Dodaję mąkę pszenną i dokładnie mieszam (lub miksuję). Tłuszcz (masło lub olej) rozgrzewam na patelni, przy pomocy dużej łyżki kładę porcje ciasta na patelnię. Smażę małdrzyki do zrumienienia z obu stron. Placuszki podaję posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami np. malinkami. Równie smaczne są z dżemem truskawkowym lub bitą śmietana.
Małdrzyki krakowskie
Do miski wkładam twaróg, jajko, żółtko, stopione masło i cukier, miksuję
Małdrzyki krakowskie
Do zmiksowanej masy dodaję mąkę, mieszam lub miksuję
Małdrzyki krakowskie
Za pomocą łyżki kładę porcję ciasta na rozgrzaną patelnię
Małdrzyki krakowskie
Smażę placuszki z dwóch stron do zrumienienia, podaję

Tagi:

jajko jajka