Sposób przygotowania:
Małe klopsiki w kolorowym sosie
Bułkę najlepiej kilkudniową moczymy w mleku lub w wodzie - odciskamy . Czosnek 1- 2 ząbki obieramy z łupiny, siekamy i dajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę doprawiamy solą i pieprzem kolorowym świeżo mielonym do smaku. Wrabiamy masę mięsną dodajemy troszkę zimnej wody i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy porządnie i formujemy małe kuleczki. Kulki obtaczamy w mące. Na dużej patelni na maśle z olejem podsmażamy mięsne kuleczki na złoto. Cebulę białą obieramy z łupiny siekamy , papryki myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki . Kroimy papryki w drobna kosteczkę. Do mięsnych kulek dajemy pokrojone papryki i cebulę. Smażymy chwilę , podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do patelni z kulkami i warzywami. Zagotowujemy.