akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Malinowa Panna cotta z bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosty deserek składający się z Panny cotty i musu malinowego. Udekorowany keksem z bitej śmietany. Polecam!

Malinowa Panna cotta z bitą śmietaną

Składniki:

Malinowa Panna cotta z bitą śmietaną

Panna cotta

Mus malinowy

  • 400 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szkl gorącej wody

Dodatkowo

  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowa Panna cotta z bitą śmietaną

Panna cotta

Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku, podgrzać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlać do śmietany z mlekiem i cukrem i wymieszać. Pannę cottę przelać do 4 wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem (np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki)

Mus malinowy

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Maliny zmiksować na puree, a następnie połączyć z galaretką. Mus wyłożyć na Pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia.

ETAP 3:

Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Malinową pannę cottę udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.