aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Odchudzona Panna Cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, orzeźwiająca Panna Cotta na jogurcie greckim z mlekiem kokosowym i sosem malinowym. Idealna na letnie upalne dni.

Odchudzona Panna Cotta

Składniki:

Odchudzona Panna Cotta

Na masę

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 75 g miodu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub ziarna z 1 laski wanilii)
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka agaru w proszku (ilość zależy od zaleceń producenta)

Na sos

  • 300 g malin (można użyć mrożonych)
  • 2 łyżki miodu lub cukru

Sposób przygotowania:

Odchudzona Panna Cotta
Mleko z jogurtem wlać do garnuszka. Dodać esencję waniliową, miód, skórkę z cytryny. Podgrzać. Agar rozpuścić w wodzie (około 1/3 szklanki). Kiedy masa będzie gorąca wlać rozpuszczony agar i zagotować mieszając. Gotować przez ok. 10minut (ciągle mieszając), zdjąć z ognia, przelać do przygotowanych naczyń i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie około 4), podawać schłodzone z sosem. Sos malinowy:

Maliny zagotować z miodem. Ciepły sos polać na schłodzony deser.