szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

malinowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niebo w gembie dla wielbicieli malinowych deserów

malinowa panna cotta

Składniki:

malinowa panna cotta

 

  • 0,5 kg malin
  • 4 łyzki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyna
  • 0,5 litra mleka
  • 400 ml kremówki
  • 150 gram cukru pudru
  • 1 laska wanilia,
  • 4 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki białgo, słodkiego wina
  • 8 łyżek płynnej galaretki owocowej

Sposób przygotowania:

malinowa panna cotta
Maliny umyć, osuszyc , odłożyc 1 szklankę.Pozostałe zmiksować z cukrem pudrem, przetrzec przez sito i odstawić do lodówki.Żelatynę moczyć ok 10 minut w kilku łyżkach zimnej wody,następnie rozpuścić ją w rondelku w podgrzanym mleku.Do drugiego garnka wlać śmietane,dodać 150 gram cukru pudru,laskę wanilii i mocno podgrzać,wyjąć wanilię,a śmietanę z cukrem wlać do garnuszka z żelatyną.Dodać wino i spirytus,dokładnie wymieszać i przelać do 4 foremek.Po ostygnięciu wstawic do lodówki na ok 3 godziny.Po tym czasie foremki wyjąć z lodówki,włożyc na moment do gorącej wody i krem wyłożyc na talerze.Udekorować malinami i pędzelkiem posmarować galaretką. Całośc polać musem malinowym.