gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Malinowa rozkosz Gosi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To ulubione ciasto mojego męża. Jest nie bardzo słodkie dzięki malinom i galaretce. Dlatego w sezonie jak są maliny robię z owocami świeżymi a zimą z mrożonymi też pyszne.

Malinowa rozkosz Gosi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowa rozkosz Gosi

 

 

  • Dodatkowo

 

 

  • 600 ml śmietana 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 masa śmietanowa malinowa
  • 20-30 dkg malin świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki z owoców leśnych
  • 1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Malinowa rozkosz Gosi
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając na sztywno. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze ubijamy,wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy delikatnie ale już ręcznie.

Masę wlewamy na blachę 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,25 ml wrzącej wody studzimy Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzątkiem też mało wody mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.

Białą śmietaną smarujemy cienko biszkopt. Do śmietany dodajemy masę śmietanową malinową i ubijamy na niskich obrotach miksera. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i na biszkopcie robimy rozetki robiąc przerwy pomiędzy.

Na śmietanę w luki dajemy maliny i zalewamy tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej odstawić do lodówki do stężenia.

POLECAM !!!! 
Malinowa rozkosz Gosi
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone przed podaniem

Tagi:

owoce ciasto