SUPERPRZEPIS

Malinowa rozkosz na zimno

  • 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Malinowa rozkosz na zimno Więcej zdjęć (5)

Ciastko jest puszyste,delikatne,po prostu rozpływa się w ustach:0 serdecznie zapraszam na porcyjkę:)

Składniki:

Malinowa rozkosz na zimno

 

  • Masa jasnoróżowa:
  • 500 g mrożonych malin
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 g śmietany 30%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • Masa ciemno różowa:
  • 200 g mrożonych malin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki domowego cukru z wanilią ( przepis w moich zbiorach)
  • 1 łyżeczka żelatyny ( czubata)
  • 2 łyżki wody
  • Dodatkowo
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka śmietan-fix
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 świeżych malin
  • Składniki na tortownicę o wymiarach dna 17cm

Sposób przygotowania:

Malinowa rozkosz na zimno
Masa jasnoróżowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok cytryny i cukier. Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Powinniśmy po przetarciu uzyskać 300 ml malinowego płynu. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Dla pewności można zmiksować wszystko końcówką do miksowania zup. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.



Śmietanę przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietanę do zimnego płynu malinowego i delikatnie mieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami w miarę możliwości szczelnie ( jeśli jest potrzeba przyciąć biszkopt). Na biszkopty delikatnie wylać masę i odłożyć całość do lodówki na około 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować masę ciemno różową.



Masa ciemno różowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok z cytryny i cukier z wanilią Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.Ponownie postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Z lodówki wyjąć tortownicę i delikatnie po 1 łyżce wylewać malinowy mus na jasnoróżowa piankę. Odłożyć do lodówki na całą noc.



Dekoracja: W miseczce wymieszać cukier z zagęstnikiem do śmietany. Do miski przelać śmietanę i ubijać. Wsypać suche składniki i ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy i delikatnie do około zrobić małe rozetki ( na ciemno różowej masie). Umyte i osuszone maliny przekroić na pół i ułożyć na śmietanie. Odłożyć do lodówki na kwadrans. Smacznego!
Malinowa rozkosz na zimno
do przetartych i zimnych malin dodać śmietanę i delikatnie mieszać
Malinowa rozkosz na zimno
dno wylożyć podłużnymi biszkoptami
Malinowa rozkosz na zimno
wylać na biszkopty jasnoróżową masę i odłożyć do zastygnięcia
Malinowa rozkosz na zimno
po kilku godzinach wylać delikatnie ciemno różową mase i także odłożyć do lodówki