jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowo- miętowe racuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja dzisiejsza propozycja to placuszki o cudownym miętowym aromacie z dodatkiem pysznych malin. Są na prawdę proste i szybkie w wykonaniu. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, czy słodki obiadek.

Malinowo- miętowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowo- miętowe racuszki

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 małe jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty,
  • około 1,5 szklanki malin,

DODATKOWO:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowo- miętowe racuszki

ETAP 1

Malinowo- miętowe racuszki
jajka ubijamy z cukrem

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę

ETAP 2

Malinowo- miętowe racuszki
mąkę i mleko łączymy z jajkami

Do ubitych dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Malinowo- miętowe racuszki
do ciasta dodajemy pokrojoną miętę

Na koniec dodajemy do niego pokrojoną miętę. Ponownie miksujemy.

ETAP 4

Malinowo- miętowe racuszki
na racuszki wykładamy owoce

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując z niego racuszki.

W trakcie gdy pierwsza strona racuszków się rumieni, na wierzchu każdego placuszka układamy po około 4 maliny.

ETAP 5

Malinowo- miętowe racuszki
racuszki smażymy z obu stron do zrumienia

Wyłożone maliny przykrywamy niewielką ilością ciasta, tak by po odwróceniu racuszków z owoców nie wyciekał sok do tłuszczu.

Usmażone z dwóch stron racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem.