SUPERPRZEPIS

Budyniowo malinowe racuszki

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Budyniowo malinowe racuszki

Racuszki podwójnie budyniowe. Do ciasta placuszków dodałam budyń, i zrobiłam budyń malinowy do polania. Wyszło pyszne połączenie z malinami.

Składniki:

Budyniowo malinowe racuszki

 

  • przepis na ciasto:

 

  • 1 budyń śmietankowy

 

 

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

  • sól, cukier szczypta.

 

  • mięta do dekoracji

 

 

  • Budyń:

 

 

 

  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Budyniowo malinowe racuszki

ETAP 1:

Budyniowo malinowe racuszki
mąka budyń jaja zaczyn w misce przed zarobieniem

Do miski przekładam drożdże dodaję 1/4 szklanki mleka letniego, 2 łyżki mąki, cukier szczyptę. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, budyń, szczyptę soli.

ETAP 2:

Budyniowo malinowe racuszki
ciasto zarobione odstawione do wyrośnięcia w misce

Wyrabiam ciasto łyżką albo mikserem, na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Budyniowo malinowe racuszki
budyń malinowy zrobiony ze świerzych malin

Maliny przekładam do garnka i na wolnym ogniu chwilę je podgotowuję, można dodać dwie łyżki wody.. Jak będą miękkie przecieram przez sito.W 1/2 szklance mleka rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Reszke mleka zagotowuję z sokiem malinowym. Do gotującego dolewam mąkę. Gotuję aż zgęstnieje. Zostawiam do wystudzenia lekkiego.

ETAP 4:

Budyniowo malinowe racuszki
racuskzi smażone na patelni na rumiany kolor

Na patelni rozgrzewam olej . Łyżkę zanurzam w gorącej wodzie i nakładam ciasto na patelnię. Zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Smażę na rumiano z dwóch stron.


Usmażone racuchy podaję z budyniem, malinami.