Sposób przygotowania:
Budyniowo malinowe racuszkiETAP 1:
Do miski przekładam drożdże dodaję 1/4 szklanki mleka letniego, 2 łyżki mąki, cukier szczyptę. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, budyń, szczyptę soli.
ETAP 2:
Wyrabiam ciasto łyżką albo mikserem, na końcu dodaję olej i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Maliny przekładam do garnka i na wolnym ogniu chwilę je podgotowuję, można dodać dwie łyżki wody.. Jak będą miękkie przecieram przez sito.W 1/2 szklance mleka rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Reszke mleka zagotowuję z sokiem malinowym. Do gotującego dolewam mąkę. Gotuję aż zgęstnieje. Zostawiam do wystudzenia lekkiego.
ETAP 4:
Na patelni rozgrzewam olej . Łyżkę zanurzam w gorącej wodzie i nakładam ciasto na patelnię. Zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Smażę na rumiano z dwóch stron.
Usmażone racuchy podaję z budyniem, malinami.
Marika-
Magdalena88
Holly
LauraLaura