jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowy deser w pucharku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Desery z galaretką zawsze mi się podobały i podobają. W tym deserku postanowiłam połączyć galaretkę z delikatną pianką. Można go także wykonać zimą z mrożonych malin. Smakuje i przywodzi on wówczas na myśl piękne, letnie dni.

Malinowy deser w pucharku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowy deser w pucharku

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 1,5 galaretki malinowej,
  • 60 dag malin,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 płaskie łyżki żelatyny,
  • Cukier puder do smaku ( około 0,5 szklanki),
  • Świeże owoce (maliny) do dekoracji,
  • 4-5 kostek białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Malinowy deser w pucharku
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (ja w 3 szklankach przegotowanej wody). Gotową rozlewamy do przygotowanych pucharków. Odstawiamy do zastygnięcia. Między czasie przygotowujemy malinową śmietankę. Maliny miksujemy, przecieramy przez sito by usunąć pestki. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Następnie dokładamy mleko oraz sok malinowy. Na końcu wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na zastygniętą galaretkę. Deser odstawiamy do chłodu aby stężał. Przed podaniem dekorujemy desery malinami oraz starta czekoladą.Podajemy.
Malinowy deser w pucharku
na dno pucharków wylewamy galaretkę. odstawiamy do zastygnięcia.

Tagi:

czekolada