anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Malinowy pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo dobre choć bardzo się kruszy ale taki już jego urok. Zamiast malin można wykorzystać wiśnie, truskawki lub inne owoce jakie lubimy.

Malinowy pleśniak

Składniki:

Malinowy pleśniak

 

  • 10 żółtek
  • 6 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g masła
  • 1 1/2 szkl cukru
  • Cukier waniliowy
  • 700 g malin
  • 4 galaretki malinowe
  • 3 białka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Migdały
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:

Malinowy pleśniak
Z mąki ,proszku do pieczenia , cukru cukru waniliowego i żółtek zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Schładzamy około 1 godziny następnie rozwałkować i upiec jedno ciasto w temp 180 stopni około 30 minut. Na drugie rozwałkowane ciasto  należy wyłożyć pianę z białek ubitą z cukrem pudrem. Rozsmarować i posypać migdałami i upiec tak jak poprzednie ciasto. Maliny włożyć do garnka i dusić do zagotowania następnie wsypać suche galaretka i wymieszać. Wylać na ciasto bez piany. Serek włożyć do miski galaretki rozmieszać w 1/2 szkl wody wcielać do serka dokładnie wymieszać. Wylać na maliny i przyłożyć ciastem z pianą.