lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Pleśniak porzeczkowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspomnienie lata! Proponuję wyśmienite ciasto o słodko kwaśnym smaku na kruchym spodzie , któż nie lubi pleśniaka:-)

Pleśniak porzeczkowo-malinowy

Składniki:

Pleśniak porzeczkowo-malinowy

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli, cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • Nadzienie:
  • 75 dag porzeczek
  • 25 dag malin
  • 4 białka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pleśniak porzeczkowo-malinowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, miękkie masło i 4 żółtka i resztę sypkich składników. Zagnieść ciasto. Po wyrobieniu 1/3 ciasta odłożyć a pozostałą część rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na 20 minut. Do odłożonego ciasta dodać łyżeczkę kakao i trochę wyrobić. Odłożyć. Owoce umyć i odsączyć. Po upieczeniu się spodu odstawić do wystygnięcia. W między czasie ubić pianę z białek dosypując cukier puder. Na ciasto wyłożyć porzeczki i maliny równomiernie na całym cieście. Na owoce wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec w 190 C przez 40minut

Tagi:

ciasto