2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pleśniak jeżynowo-malinowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pleśniak jeżynowo-malinowy to pyszne połączenie malin i jeżyn, moje ulubione domowe ciasto.

Pleśniak jeżynowo-malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak jeżynowo-malinowy

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel malinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 dag owoców-jeżyn i malin
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pleśniak jeżynowo-malinowy
Mąkę pszenną przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodajemy pokrojoną schłodzoną margarynę i śmietanę oraz żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części .Jedna częscią wylepiamy dno wyłozonej pergaminem blachy drugą wkąłdamy do zamrażalnika. Rozsypujemy na cieście pomieszane ze sobą umyte i osączone na sicie owoce,jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich tylko od razu sypiemy na ciasto. Białka pozostałe od zółtek ubijamy na sztywo pod koniec dodajemy puder i kisiel malinowy,mieszamy kładzimy pianę na owoce i na wierzch kładziemy resztę schłodzonego ciasta. Możemy zetrzeć na tarce lub porwać na kawałeczki palcami. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego życzę;)
Pleśniak jeżynowo-malinowy
z podanych w przepisie składników zagniatamy ciasto
Pleśniak jeżynowo-malinowy
białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem malinowym
Pleśniak jeżynowo-malinowy
na cieście rozsypujemy pomieszane owoce jeżyn i malin
Pleśniak jeżynowo-malinowy
Na owocach kładziemy ubita pianę malinową przykrywamy reszta ciasta i pieczemy

Tagi:

jajko jajka