p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Malinowy sernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

apetyczny i kolorowy sernik na zimno

Malinowy sernik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowy sernik

 

  • Składniki:
  • 500 g serka homogenizowanego chudego.
  • 1 łyżka margaryny,
  • 2 szt galaretki malinowej,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1,5 szkl malin

Sposób przygotowania:

Malinowy sernik
Dokładnie smarujemy formę z kominkiem margaryną. W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki malinowe i 1 łyżkę żelatyny. Studzimy i czekamy aż galaretka będzie tężeć. W między czasie miksujemy blenderem maliny, bierzemy maliny po pół łyżeczki i nakładamy do formy co drugie wgłębienie, zalewamy je 100 ml tężejącej galaretki, ostrożnie by maliny nie spłynęły, do pozostałych zmiksowanych malin dodajemy kopiastą łyżkę serka homogenizowanego i 150 ml galaretki. Drugie 150 ml galaretki mieszamy z pozostałym serkiem homo. Nabieramy po łyżce masy z malinami i nakładamy ją na lekko stężałą galaretką zostawiamy wolne miejsca, w które nakładamy masę z galaretki i sera. Drugą warstwę robimy odwrotnie, coś w rodzaju szachownicy. Zamykamy formę i wstawiamy do lodówki do dokładnego stężenia. Po ok. 2 godzinach formę wyjmujemy odwracamy i kładziemy na talerzu, otwieramy delikatnie drugą stronę formy tak, by dostało się po bokach sernika powietrze, a sernik odkleił się od ścianek i "spłynął" na talerz.
Malinowy sernik
Nabieramy po łyżce masy z malinami i nakładamy ją na lekko stężałą galaretką zostawiamy wolne miejsca
Malinowy sernik
Nabieramy po łyżce masy z malinami i nakładamy ją na lekko stężałą galaretką zostawiamy wolne miejsca

Tagi:

ciasto sernik