iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Malinowy torcik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeden z lepszych jakie zrobiłam i jadłam ostatnio, wygląda na trudny, ale jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu.

Malinowy torcik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowy torcik

ciasto:

  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 18 dag mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju

krem malinowy:

dodatkowo:

  • maliny do dekoracji
  • czekoladowe wiórki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Malinowy torcik

ETAP 1:

Malinowy torcik
Ciasto wychodzi równe i ładnie się dzieli na krążki.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodać połowę cukru i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka utrzeć z resztą cukru na krem i dołożyć do piany z białek i delikatnie ze sobą połączyć. Mąkę przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną na koniec dodać olej.

Uszykować tortownicę około 24 cm średnicy i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 160st około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przeciąć na trzy równe krążki.

ETAP 2:

Malinowy torcik
W trakcie mieszania maliny ładnie się wtłoczą w krem.

Krem malinowy:

Jogurt ubić z cukrem w trakcie ubijania dosypywać do niego umyte maliny ( maja się rozpaść w jogurcie). Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i dodać do kremu malinowego na koniec delikatnie wmieszać w krem ubitą na sztywno śmietanę 30%, odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Gęstniejący krem podzielić na trzy części.

ETAP 3:

Malinowy torcik
Ziasto dowolnie ozdabiamy malinami i czekoladą.

Krążki ciasta przełożyć kremem i posmarować po wierzchu bokach, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ozdobić malinami i czekoladą.