mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Malinowo budyniowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Malinowy torcik z kremem budyniowym, lekkie i szybko znika. W sezonie malin warto je wykorzystać i zajadać się do woli.

Malinowo budyniowy torcik

Składniki:

Malinowo budyniowy torcik

 

  • biszkopt:

 

 

  • 2 łyżki mąki tortowej

 

  • 2 łyżki maki ziemniaczanej płaskie

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

 

  • masa budyniowa:

 

  • 1 budyń waniliowy

 

 

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • pozostałe

 

  • 1 galaretka malinowa

 

 

 

 

 

  • mięta świeża

Sposób przygotowania:

Malinowo budyniowy torcik

ETAP 1:

Malinowo budyniowy torcik
ciasto na biszkopt jasny wylane do formy do pieczenia

Biszkopt:

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie dobrze ubita, dodaję żółtka i ubijam na puch. Mąki przesiewam i dodaję do jajek. Mieszam delikatnie od spodu. formę o średnicy 20 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wkładam do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut około temp 160 stopni góra dół. Po wyjęciu zostawiam biszkopt w formie do przestygnięcia.

ETAP 2:

Malinowo budyniowy torcik
budyń śmietankowy ugotowany przestudzony w misce

Budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier rozrabiam w 3/4 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń. Mieszam i zagotowuje aż zrobi się gęsty. Odstawiam do przestygnięcia nakryty workiem foliowym nie wytworzy się kożuch.

ETAP 3:

Malinowo budyniowy torcik
maliny wyłożone na kremie przed wylaniem galaretki

Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Maliny wykładam na krem, kilka zostawiam do dekoracji. Wylewam na nie galaretkę lekko tężejącą i wstawiam ponownie do lodówki.


Śmietankę kremówkę ubijam an sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Dekoruję ciasto śmietaną za pomocą szprycy. Układam maliny, borówki miętę.