Sposób przygotowania:
Śmietankowo - malinowy torcik
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli.
Do ubitej masy dodajemy żółtka oraz cukier z cukrem waniliowym.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica tortownicy 26 cm.
Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
Każdy blat nasączamy sokiem malinowym.
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec śmietan fixy.
Następnie ubitą śmietanę delikatnie łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatyną.
Masę śmietankową o smaku malinowym wykonujemy według opisu na opakowaniu.
Składanie całego tortu;
Spód biszkoptu czyli dolny blat po nasączeniu smarujemy dżemem nakładając połowę masy malinowej, przykrywamy drugim blatem nasączonym sokiem , również smarujemy dżemem nakładamy drugą połowę masy malinowej , przykrywamy trzecim ostatnim blatem, dociskamy formując tort.
Tort smarujemy kremem śmietankowym , boki obkładamy rurkami czekoladowymi.
Tort obwiązujemy wstążką, dekorujemy według swojego uznania.
Ja udekorowałam obficie kremem śmietankowym, różyczkami i listkami z masy cukrowej (które sama zrobiłam) oraz koralikami.
Końcówki różyczek i listków wkładamy do rozpuszczonej białej czekolady , aby masa nam się nie roztopiła.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli.
Do ubitej masy dodajemy żółtka oraz cukier z cukrem waniliowym.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica tortownicy 26 cm.
Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
Każdy blat nasączamy sokiem malinowym.
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec śmietan fixy.
Następnie ubitą śmietanę delikatnie łączymy z rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatyną.
Masę śmietankową o smaku malinowym wykonujemy według opisu na opakowaniu.
Składanie całego tortu;
Spód biszkoptu czyli dolny blat po nasączeniu smarujemy dżemem nakładając połowę masy malinowej, przykrywamy drugim blatem nasączonym sokiem , również smarujemy dżemem nakładamy drugą połowę masy malinowej , przykrywamy trzecim ostatnim blatem, dociskamy formując tort.
Tort smarujemy kremem śmietankowym , boki obkładamy rurkami czekoladowymi.
Tort obwiązujemy wstążką, dekorujemy według swojego uznania.
Ja udekorowałam obficie kremem śmietankowym, różyczkami i listkami z masy cukrowej (które sama zrobiłam) oraz koralikami.
Końcówki różyczek i listków wkładamy do rozpuszczonej białej czekolady , aby masa nam się nie roztopiła.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
dziekuje.;)
BozenaMatuszczyk
część mi sie urwała sorki;)