Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Maliny na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie malinki są idealnym dodatkiem do gorącej herbaty w chłodne, jesienno- zimowe wieczory

Maliny na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maliny na zimę

 

  • 4kg malin
  • 3 kg cukru
  • ½ kg cukru żelującego 3:1

 

Sposób przygotowania:

Maliny na zimę
Przebrane maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, żeby puściły sok. Następnie garnek stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Jak zaczną się gotować, to gotujemy przez 3 minuty, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest je zostawić na noc. Następnego dnia dodajemy do garnka cukier żelujący, mieszamy dokładnie, ponownie zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Zbieramy też tworzącą się, podczas gotowania, piankę. Gorące maliny przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jak ostygną, to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie słoiczki dobrze się zamknęły.
Maliny na zimę
Maliny zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok
Maliny na zimę
Żeby puściły sok odstawiamy je na co najmniej 2 godziny
Maliny na zimę
Gotujemy je 2 razy po 3 minuty przed drugim gotowaniem dodajemy cukier żelujący
Maliny na zimę
Maliny przekładamy do słoiczków i zakręcamy

Tagi:

maliny owoce